#Muumijaksoilu 3: Rannalta löytynyt hylky/Hylky rannalla

Tervetuloa jälleen #jaksoilua-osion pariin! Tällä kertaa perehdymme tarkemmin Muumilaakson tarinoiden kolmanteen jaksoon, jossa muumiperhe törmää rannalle ajautuneesen hylkyyn.
Tuttuun tapaan ääniraitojen välisessä tarkastelussa ei ole tarkoitus lähteä kritisoimaan uuden dubbauksen tulkintaa tai yksittäisiä suorituksia - vertailussa keskitytään vain siihen, kuinka jokin asia on voitu ilmaista eri tavalla tai mitä uudessa dubissa mahdollisesti on jätetty sanomatta.


Käymme jaksot läpi numerojärjestyksessä perustuen YLEn versioon sarjasta.



Rannalle ajautunut hylky (YLE)/Hylky rannalla (MTV)



“Muumilaakso näyttää palanneen entiseen rauhalliseen olotilaansa. Huolen häivääkään ei näy missään - tai hetkinen sentään..” (YLE)
“Muumilaaksossa oli rauhallista, mutta mitäs nyt?” (MTV)


Muumiperhe on päässyt eroon mystisestä Taikurin hatusta, jonka jälkeen meno Muumilaaksossa on palannut normaaliksi. Lapset juoksentelevat pihalla, Muumipappa kirjoittaa muistelmiaan ja Muumimamma tekee pannukakkuja.
Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen päättävät lähteä vaaralliselle tutkimusretkelle rantaan, jolloin myös Niiskuneiti, Pikku Myy ja Nipsu haluavat liittyä heidän seuraansa. Lopulta Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen lähtevät kiipeämään kaksistaan rannalla olevan luolan huippua kohti tavoitteenaan laskeutua luolan katossa olevasta aukosta.
Tutkimusretkellä joukko törmää Hemuliin, joka potee kriisiä koska hänen postimerkkiharrastuksensa on vastikään tullut tiensä päähän. Syynä tähän on, että Hemuli on uskoakseen hankkinut kaikki  olemassa olevat postimerkit, eikä hänellä täten enää sillä saralla ole uutta kerättävää. Hetken perästä Hemuli esittelee lapsille rannalle ajautuneen laivan hylyn. Muumiperhe päättää kunnostaa laivan, jolloin kirjoitusharrastuksensa kanssa kriiseilevä Muumipappa ja lentoaluksensa suunnittelun takia ahdistunut Niisku saavat muuta ajateltavaa.


Eroavaisuudet kirjaan


Kirjassa “Taikurin hattu” tämä tapahtumakokonaisuus käsitellään hyvin nopeasti - itse asiassa vajaassa kahdessa aukeamassa.


Jatkamme siitä, mihin jäimme edellisessä postauksessa. Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen ovat käyneet katsomassa syytä, jonka vuoksi Piisamirotta oli paennut luolasta. Samaan aikaan muut ovat löytäneet rannalta hylätyn purjeveneen.


- Rauhoittukaa, lapset, tyynnytti Muumipappa. -Ei meteliä. Äiti saa tietenkin valita nimen, tämähän on hänen huviretkensä.
Muumimamma punastui.
- Jos minä nyt osaan! Hän sanoi kainona.
--
- Niin, rakkaat lapset, sanoi Muumimamma - Kunpa te ette vain pitäisi minua hupsuna ja vanhanaikaisena. Minun mielestäni veneen nimen pitäisi jotenkin viitata siihen mitä me aiomme sillä tehdä. - ja siksi minun mielestäni Seikkailu olisi sopiva nimi.


Muumilaakson tarinoissa hylky ei saa erikseen omaa nimeä. Purjevenettä ei myöskään tarvitse millään tavalla kunnostaa, vaan muumiperhe toteaa sen heti purjehduskelpoiseksi. Lopulta vene saa nimekseen “Seikkailu”. Kun purjevene päätetään kastaa, niin Muumimamma huomaa unohtaneensa mehupullon Muumitalolle. Tämä ikävystyttää muut, mutta Muumipeikko saa idean. Hän juoksee takaisin luolalle ja muuttaa vettä mehuksi Taikurin hatussa. Tämän jälkeen hän laittaa mehun hillopurkkiin, joka lopulta isketään veneen kylkeen. Näin ollen muumiperhe lähtee merelle ilman sen suurempia valmisteluja tai korjaustöitä.
Hemulista tässä osiossa ei ole tietoakaan. Hän kuitenkin ehti hätäillä  postimerkkikokoelmansa täydellisyyttä jo aiemmassa vaiheessa. Tästä mainitaan #jaksoilua ensimmäisessä osassa, kun Muumipeikko ja muut lensivät taikapilvillä.


Erot dubbien välillä



“Tuon tietää typerinkin lukija! Minulla ei ole lainkaan kirjallisia kykyjä. Olen kurja kirjoitustaidoton harrastelija, parasta lopettaa!” (YLE)
“Voi herranpieksut. Typerää tekstiä, ei tästä tule yhtään mitään! Minulla ei ole mitään lahjoja kirjoittamiseen! Olen epäonnistunut kirjailijana, parasta vain lopettaa koko onneton yritys!” (MTV)


MTVn dupissa ystävysten vaarallista tutkimusretkeä puhutellaan jatkuvasti seikkailuna. Asia ei olisi sinänsä niin häiritsevä, mutta nyt kun tiedostaa tulevan laivan saavan kirjoissa nimen “Seikkailu”, niin sen jatkuva käyttäminen muussa asiayhteydessä samassa jaksossa herättää vähän epämääräistä fiilistä. Seikkailun nimeä tuodaan jatkuvasti esiin jakson aikana, jolloin se herättää jopa pientä kysymystä siitä, onko tämä sanavalinta ollut tietoinen ottaen huomioon alkuperäisteoksen?


Kun Muumilaakson tarinoiden uudesta dubbauksesta tiedotettiin, niin sen ohella mainittiin useista eri muutoksista, jotka tultaisiin huomioimaan uudessa MTV:n dubbauksessa. Yksi näistä asioista on ollut repliikkien muuttaminen sukupuolineutraalimpaan suuntaan, jonka vuoksi itse odotin mm. tämän kohtauksen katsastelua mielenkiinnolla:
“Äh, ettekö te tytöt voisi odottaa meitä luolassa? Se on ihan polun varrella?”
“No, ettekö te voi sitten kulkea polkua pitkin?”
“Tytön on vaikea ymmärtää tätä asiaa”
“Voi, poikia on vaikea ymmärtää”
“Me haluamme kiivetä”
“Lähdetään jo”
“Lähdetkö mukaan Nipsu?”
“Minä vartioin selustaa. Suojelen luolaa alhaalta”
“Pelkuri”
“Älä vähättele, jonkun on jäätävä vahtimaan tyttöjä!” (YLE)


Tosiasiassa MTV:n versio ei poikkea aiemmasta keskustelusta juurikaan. Nuuskamuikkunen dissaa edelleen tyttöjä ja kuinka näiden on vaikea ymmärtää heidän asiaansa. Niiskuneiti toteaa, kuinka poikia on vielä vaikeampi ymmärtää. Nipsu ilmaisee, kuinka hänen täytyy jäädä suojelemaan tyttöjä vahtimisen sijaan.



“Hauskuus on mennyttä” (YLE)
“Elämä on ilotonta” (MTV)

“Ooh, minä vien sinut minne ikinä tahdotkaan. Ihan minne vaan”
“En kaipaa kauas”
“Mennäänkö nukkumaan? Meidän on noustava varhain. Merielämä on kovaa istumatyöläiselle. Kyllä tämä tästä, tunnen itseni vain niin kovin kankeaksi”
“Ressu, meri tekee hänelle hyvää” (YLE)
“Kultaseni, seilaamme minne ikinä tahdotkaan. Hyppäämme veneeseen ja sinä kerrot meille määränpään”
“Ei tarvitse lähteä lähteä kauas”
“Aamulla on herättävä aikaisin, joten on parasta käydä nukkumaan. Kaltaiseni älykkö ei ole tottunut ruumiilliseen työhön. Joka paikkaa särkee ja kivistää, paras käydä lepäämään” (MTV)



Tiedän, että halusitte tietää tämän uudesta duppauksesta. Kyllä, Niiskuneiti leikkaa edelleen ennen kuin kysyy.


Erityishuomiot



YLEn dupissa keskustellaan siitä, kuinka Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen aikovat kiivetä vuorelle. Todellisuudessa he eivät kiipeä minkä tahansa vuoren päälle, sillä oletetusti he kiipeävät “Muumipeikko ja pyrstötähti” -elokuvastakin tutun Nipsun luolan huipulle. Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen laskeutuvat luolan huipulla olevasta reiästä sisään alas luolaan. Tämä sama reikä paikattiin kylpyammeella pyrstötähden uhatessa Muumilaaksoa. Edellisessä #jaksoilua postauksessa kaksikko hengaili jo muutenkin luolan päällä kirja-osiossa. Tämä ajatus tuli minulle itse asiassa yllätyksenä, sillä en ollut koskaan ajatellut, että jaksossa esiintyvä luola olisi sama kuin pyrstötähdessä, vaikka sinällänsä se onkin ihan loogista. Voihan toki olla, että kyseessä on myös jokin muu luola, mutta onhan se mielenkiintoinen ajatus!


Lisäksi tämä on ainoa jakso, jossa mainitaan isommin Hemulin postimerkkiharrastuksesta. Postimerkkikokoelma on isommassa roolissa “Muumipeikko ja pyrstötähti”-elokuvassa, jonka tapahtumista on tässä vaiheessa sarjaa ehtinyt kulua noin kymmenen kuukautta.


“Mamma, tulemme takaisin päivällisajaksi!”
“Ei teidän tarvitse, minä valmistan pelkkiä kylmiä paloja”
“Yksi, kaksi! Yksi, kaksi!” (YLE)


“Palaamme aivan pian, Mamma-kulta!”
“Seilatkaa niin kauan kuin tahdotte, minä laitan teille valmiiksi välipalaa”
“Yksi, kaksi! Yksi, kaksi! Kauas sinisiselle ulapalle, hehe! Yksi, kaksi, hehe!” (MTV)


Huh huh! Jälleen yksi jakso takana päin! Seuraavan kerran lähdemmekin suunnistamaan hattivattien saarta kohti, jolloin Iitu hyppää ruoriin ja pääsee kertomaan teille tarkemmin näistä jaksoista.
Ensi kertaan!

- nizku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti